Kontakta - centar za usluge razvoja djece i odraslih. Upoznajte nas

Savjetovanje za roditelje

savjetovanje

Roditeljstvo nije posao i nije zadatak koji se treba obaviti. Međutim, ono ne mora biti većinu vremena biti teško. Ono je zahtjevno, odgovorno, izazovno i kao takvo ima veliku šansu biti prekrasno. Niti postoje dva ista roditelja, niti  jedinstveni pristup prema svoj djeci. Roditelj i dijete su dva ravnopravna bića koja se upoznaju svaki novi dan, no ponekad u tom prekrasnom upoznavanju ne dijele ista mišljenja, iskustva, potrebe i ne osjećaju jednake emocije. To je u redu sve dok se jedna od strana ne osjeća radi tih razlika ugroženo, nesigurno i/ili iz nekog razloga povrijeđeno.

Tada dolazi do međusobnog neprihvaćanja odnosno nerazumijevanja onog što si pokazuju, govore, dijele. Ovi obrasci mogu biti ponavljajući i postati uobičajeni, što ima za posljedicu nepoznavanje i gašenje vlastitih roditeljskih potencijala, stvaranja nepovjerenja između djeteta i roditelja te otuđivanja u odnosu.  Ako se kao roditelj pronalazite u ovom kratkom opisu, vrlo je odgovorno potražiti savjet i razgovor gdje se najprije možete osjećati sigurno, bez rizika od osuđivanja, a onda zajedno sa savjetnikom pronaći jezik kojim ćete uspješno komunicirati sa svojim djetetom.

Uz navedeno, mudro je i odgovorno potražiti savjet u sljedećim situacijama:

  • u slučaju neznanja i nedoumica oko donošenja važnih odluka vezanih uz dijete
  • nove stresne situacije koje je dijete doživjelo u obitelji ili vršnjačkoj okolini
  • tijekom novonastalih odnosa između djetetovih roditelja
  • samohranog roditelja koji ulazi u novi odnos
  • kada trebate podršku kao roditelj koji se jako trudi i osjeća se kao da je na „izmaku snaga“

Savjetovanje za roditelje čija djeca polaze neki od individualnih programa uglavnom se organizira nakon 4 – 5 seansi s djetetom. Na susretu s roditeljima tada se dijele zapažanja, promjene, potrebe koje dijete pokazuje, a s ciljem što sličnijeg djelovanja roditelja i rehabilitatora prema teškoće koju dijete pokazuje.

Cijena: 120 kn po susretu (60 min)

Kontaktirajte nas

098 959 64 48